Heeft u het plan om een tuinhuis in uw tuin te plaatsen? Leuk! Aan bijna elke tuin is het tuinhuis met of zonder schuur een mooie toevoeging. Na het zoeken van inspiratie en mooie voorbeelden, popt vaak de vraag op: moet ik eigenlijk een vergunning aanvragen voor een tuinhuis? In de meeste gevallen is dat niet nodig. We leggen u op deze pagina verder uit hoe dat precies zit.

Meestal heeft u geen vergunning nodig voor uw tuinhuis

Goed nieuws, voor bijna elk tuinhuis dat we maken is geen vergunning nodig. Voor een tuinhuis dat kleiner is dan 30 m2 heeft u namelijk geen bouwvergunning nodig. Verder mag een tuinhuis ook niet groter zijn dan de helft van uw tuin. In de meeste gevallen is dat ook niet aan te raden. In onze ogen moet een tuinhuis een mooie toevoeging of onderdeel zijn van uw tuin.

Daarom komen we bij Van der Sangen Tuinhout, wanneer u dat prettig vindt, vooraf altijd even langs. Regelmatig zijn er meer mogelijkheden dan u in eerste instantie denkt. Of zijn er met kleine wijzigingen mogelijkheden waarmee u geen bouwvergunning hoeft aan te vragen.

Vergunning voor tuinhuis

Wanneer heeft u wel een vergunning nodig voor uw tuinhuis

Soms ontkomt u er niet aan en moet u wel een vergunning aanvragen voor uw tuinhuis. Dit is nodig als uw tuinhuis:

  • Groter is dan 30 m2;
  • Vast zit aan uw woning (dan wordt het een aanbouw);
  • Hoger is dan 3 meter;
  • Gebruikt wordt om in te wonen of te slapen.

Natuurlijk is er nog meer wetgeving dan de opgesomde punten hierboven. Wilt u precies weten hoe dit zit? Doe dan de vergunningscheck.

Vergunning tuinhuis

Twijfel je? Doe dan de vergunningscheck!

Bij twijfel niet oversteken leerde ze ons vroeger. Doe als u twijfelt een vergunningscheck. U kunt namelijk online een vergunningscheck laten doen bij het omgevingsloket. Het invullen van de gegevens duurt ongeveer vijf minuten.

Natuurlijk kunt u ook even telefonisch contact met ons opnemen. We helpen u graag verder. Wilt u meer informatie over onze tuinhuizen? Bezoek dan onze showroom in Nuland. Wij werken op afspraak. Dit doen we zodat u alle tijd en aandacht van onze verkoopadviseur krijgt. Natuurlijk onder het genot van een kopje koffie, thee of wat anders. Tot snel!